Хореографи

 

Васил Терзийски (1927 - 2007)
основател на ансамбъла

Началото и артистичното израстване на Ансамбъл "Ботевград" са свързани с името на всеотдайния художествен ръководител Васил Терзийски. Той привлича в състава много млади хора, вдъхва им любов към българския танцов фолклор, учи ги да бъдат отговорни и амбициозни изпълнители. Още през първите години многобройните изяви открояват формацията като една от най-перспективните в региона. Следва десетилетие на упорита работа за усъвършенстване на уменията, обогатяване на репертоара, търсене на собствен облик на състава.

През 1974г. ансамбъл "Ботевград" постига първия си голям успех под ръководството на Васил Терзийски като печели златен медал на петия републикански фестивал на художествената самодейност. На шестия фестивал отново печели златен медал и званието "представителен" фолклорен ансамбъл. Тези постижения са потвърдени и на следващите национални фестивали през 1984 и 1989г. Под ръководството на Васил Терзийски ансамбъла е взел участие в множество международни фолклорни фестивали и концерти в страната и чужбина.


Хореографи на състава през годините са били:

Валентин Георгиев;

Петър Вълчанов;

Веселка Божкова;

Анита Ванцова;

Диана Къндева;

Ваня Петрова;


Днес хореограф на ансамбъла е:

Стоян Стоянов

От 2006г. съвместно с основателя и хореографа на състава Васил Терзийски работи и хореографа Стоян Стоянов. Той прилага опита и знанията си от годините на професионална работа. Танцува в "Ансамбъл на Строителни Войски" през периода 1981-1983г. и в Национален Ансамбъл за Народни Песни и Танци "Филип Кутев", където работи от 1984-2002г. като артист-балетист. Хореографското си образование придобива в ЮЗУ "Неофит Рилски", гр. Благоевград.

През 2006г. ансамбълът участва в международен фолклорен фестивал в Унгария "Дунавски Карнавал", гр.Будапеща. 
От 2007г. главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Стоян Стоянов. 
Най-големият успех на ансамбъла е през 2007г. в участие на международен фестивал "Агрополи", Италия, където взима първо място за хореография.